„Jafa” keks bezbedan, ambalaža na kontroli

Bez autora
Feb 24 2011

Posle informacije da je „jafa” biskvit povučen sa slovenačkog tržišta zbog sumnje da se na ambalaži nalaze štetne materije koje mogu da dospeju do biskvita, inspektori Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede počeli su vanredne kontrole ove fabrike u Crvenki. Keks je bezbedan. Ali, provera sastava pakovanja posao je za sanitarne inspektore Ministarstva zdravlja. Oni su u pogonima proizvođača ambalaže i „jafe”, a rezultati se čekaju. Ova kompanija više od 30 godina uspešno radi na svim tržištima bivše Jugoslavije. Nikada nijedan njihov proizvod nije ugrozio zdravlje potrošača. Oni posluju po najsavremenijim standardima kako srpskog, tako i drugih tržišta na kojima su prisutni i garantuju za kvalitet i zdravstvenu ispravnost svih proizvoda.

„Jafa” keks bezbedan, ambalaža na kontroliPosle informacije da je „jafa” biskvit povučen sa slovenačkog tržišta zbog sumnje da se na ambalaži nalaze štetne materije koje mogu da dospeju do biskvita, inspektori Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede počeli su vanredne kontrole ove fabrike u Crvenki.

Nenad Vujović, načelnik u Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede, potvrdio je za „Politiku” da je keks bezbedan. Ali, provera sastava pakovanja posao je za sanitarne inspektore Ministarstva zdravlja. Oni su u pogonima proizvođača ambalaže i „jafe”, a rezultati se čekaju.

– Dobili smo informaciju da su na ambalaži „jafe” u Sloveniji pronađene štetne materije i da, prema njihovim saznanjima, one preko celofana mogu da dospeju do proizvoda. Naši inspektori odmah su krenuli u proveru proizvodnje i prema našim informacijama „jafa” keks je bezbedan za ishranu. Govorim o proizvodu, a kakva je ambalaža pokazaće rezultati kontrole Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja – objasnio je Vujović.

Za to vreme Jelena Jurić, direktor operacija „Jafe”, kaže da ova kompanija više od 30 godina uspešno radi na svim tržištima bivše Jugoslavije.

– Nikada nijedan naš proizvod nije ugrozio zdravlje potrošača. Mi poslujemo po najsavremenijim standardima kako srpskog, tako i drugih tržišta na kojima smo prisutni i garantujemo za kvalitet i zdravstvenu ispravnost svih naših proizvoda – objasnila je Jurićeva dodajući da posluju i po najstrožim standardima Evropske unije.

– Na slovenačkom tržištu podeljena su mišljenja o dozvoljenosti korišćenja UV laka na spoljnoj ambalaži proizvoda i baš zbog toga smo od oktobra 2010. godine prešli na korišćenje vodenog laka na sekundarnoj ambalaži. Takvu ambalažu koristimo na svim tržištima na kojima poslujemo. Osim toga, svi naši gotovi proizvodi se najpre pakuju u zaštitne polipropilenske folije koje zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta i poseduju sva potrebna barijerna svojstva, a UV lak na spoljnoj strani koristi se samo na sekundarnoj ambalaži – istakla je ona.

U „Jafi” tvrde i da poseduju sve analize i sertifikate koji potvrđuju da su njihovi proizvodi i ambalaža zdravstveno bezbedni.

– Procesi proizvodnje i pakovanja proizvoda iz fabrike „Jafa” regulisani su najstrožim standardima, tehnološki procesi stalno se prate i svi proizvodi redovno se testiraju i u našim i u nezavisnim laboratorijama nadležnih institucija – rekla je Jelena Jurić.

Popularni keks povučen je iz svih slovenačkih prodavnica po nalogu Državnog zdravstvenog inspektorata na osnovu nalaza prema kojem ambalaža u koju je pakovan keks sadrži štetne materije koje mogu da prođu kroz celofan. Uzorak kartonske ambalaže „jafa” keksa bio je analiziran u laboratoriji Instituta za zdravstvenu sigurnost Slovenije i, kako tvrde, ustanovljeno je da sadrži visoke vrednosti UV filtera, i to benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji bi mogli da pređu u hranu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik